Βιογραφίες μεγάλων συγγραφέων

Άννα Συνοδινού

Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1927. Κατάγεται από την Αμοργό. Είναι το όγδοο παιδί της οικογένειας. Μεγάλωσε με σπάνια στοργή και αγάπη και έλαβε ορθόδοξη χριστιανική αγωγή. Σπούδασε στην Αθήνα έως το γυμνάσιο και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Αρίστευσε. Έμαθε ραπτική και νοικοκυριό. Σπούδασε μπαλέτο και μουσική. Η Άννα Συνοδινού είχε διδασκάλους τους Ροντήρη, Τερζάκη, Μελά, Καρθαίο, Μυράτ, Χόρν, Μαρίκα Κοτοπούλη. Οι δάσκαλοί της την εκπαίδευσαν στην κλασική τέχνη του θεάτρου και την πλούτισαν με άσκηση στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Διέπρεψε τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο δραματολόγιο, ερμηνεύοντας 17 ηρωίδες σε τραγωδίες, κωμωδίες και απειράριθμους χαρακτήρες σε δράματα και κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Συμμετείχε σε πρωτοποριακά γεγονότα: στην ίδρυση του πρώτου θεάτρου κήπου, στο πρώτο κυκλικό θέατρο στη Ελλάδα, και δημιούργησε το πρώτο θέατρο βράχων: το θέατρο Λυκαβηττού, εκεί, όπου με τους αριστείς του θεάτρου, προσέφερε νέες προτάσεις στην ερμηνεία των δραμάτων. Πρόσφατα, αυτό, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο εις ένδειξη τιμής για το προσφερθέν έργο της Άννας Συνοδινού.

Στην δικτατορική περίοδο 1967-1972 διακόπτει, διαμαρτυρόμενη, τις θεατρικές της δραστηριότητες και μετέχει στην Αντίσταση. Κατασχέθηκε το θεατρό της στο Λυκαβηττό και το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι την περιοδεία της στο εξωτερικό. Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία του συζύγου της κύριου Γιώργου Μαρινάκη, παλαιού πρωταθλητή. Το 1975 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών. Το 1977 γίνεται υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Από την κοινοβουλευτική έπαλξη διέπρεψε σε προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου για την προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στον καλλιτεχνικό τομέα εισήγαγε τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση, πρότεινε την ένταξη των ηθοποιών στο Ι.Κ.Α., την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, την καλύτερη λειτουργία των μουσικών ιδρυμάτων κ.ά.

Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1989 και έκτοτε δεν μετέχει πλέον της πολιτικής ζωής. Έλαβε μέρος σε περιοδείες εκτός Ελλάδας τιμώντας το όνομα της πατρίδας μας. Δίδαξε στη σχολή Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη και στην Καλλιτεχνική Εταιρία Αθηνών. Έλαβε μέρος σε ξένες και ελληνικές ταινίες και σειρές καθώς και σε θεατρικές παραγωγές τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Αρθρογράφησε σε εφημερίδες και δημοσιογραφεί από 20 ετών στο περιοδικό Πολιτικά Θέματα.

Τιμήθηκε με παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Πολιτείας. Παράσημα Ιπποτών Δανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Λιβάνου, Έπαθλο Πιραντέλλο και δύο φορές το έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη.

H Άννα Συνοδινού έχει από ετών δηλώσει πως θα ερμηνεύει στη σκηνή μόνο χαρακτήρες ελληνίδων ηρωίδων, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στην ελληνίδα γυναίκα που τόσα προσέφερε στην ιστορία της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία Ελληνικών Θεατρικών Συγγραφέων εξέδωσε ψήφισμα τιμής και επαίνου για την κυρία Άννα Συνοδινού. Ο Δήμος Βύρωνος-Αττικής ονόμασε «ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ» το υπαίθριο θέατρο βράχων στον ομώνυμο Δήμο. Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων, την κατέταξε ως επίτιμο μέλος στην Ε.Σ.Η.Ε.Α., το 1997.

επιστροφή