Βιογραφίες μεγάλων συγγραφέων

ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ (1867-1951)

Γρηγόριος Ξενόπουλος Ο Γρ. Ξενόπουλος, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους νεοέλληνες συγγραφείς με στόφα αληθινού δημιουργού, στιγμάτισε το Νεοελληνικό Μυθιστόρημα συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σημερινής νεοελληνικής πραγματικότητας.

Γεννημένος στην Πόλη και μεγαλωμένος στη Ζάκυνθο ασχολήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία με τα περισσότερα είδη του λόγου και διακρίθηκε σ' αυτά. Εγκατεστημένος στην Αθήνα από το 1892 έζησε από την πένα του, γράφοντας δεκάδες θεατρικά έργα, εκατοντάδες μυθιστορήματα και διηγήματα, παιδικά αναγνώσματα, χιλιάδες χρονογραφήματα, μελέτες, άρθρα και κριτικές έρευνες.

Στα έργα του ζωγραφίζει τον κόσμο της Ζακύνθου, ενώ πρώτος απεικονίζει την αθηναϊκή αστική κοινωνία και διατυπώνει τους κοινωνικούς προβληματισμούς του.

Η μεγάλη του προσφορά συνίσταται στο ότι δε στέκεται απλά στην απεικόνιση ηθών και εθίμων μιας εποχής, αλλά εισχωρεί στη νοοτροπία των ανθρώπων της, στα καθημερινά τους προβλήματα και στον ψυχικό τους κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριφορά της Γυναίκας. Το 1922 τιμήθηκε με το Aριστείο Γραμμάτων και Τεχνών ενώ το 1931 εκλέχτηκε Ακαδημαϊκός. Ίδρυσε το περιοδικό Νέα Εστία και διετέλεσε αρχισυντάκτης κι αργότερα διευθυντής της Διαπλάσεως των Παίδων επί πενήντα ένα συναπτά έτη. Σε αυτό το θρυλικό περιοδικό κατέθεσε για πρώτη φορά το σπουδαίο έργο του για παιδιά. Εκεί δημοσίευσε τα περίφημα χρονογραφήματα «Αθηναϊκές Επιστολές» με την υπογραφή «Σας ασπάζομαι Φαίδων» κι ένα σωρό άλλα παιδικά διηγήματα και μυθιστορήματα – πρωτότυπα και μεταφράσεις. Ανεκτίμητη η συμβολή του στο να καλλιεργηθεί ένα φυτώριο νέων συγγραφέων.

Δέκα μυθιστορήματά του γυρίστηκαν με μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση τη δεκαετία του ‘70 και του ’80, ενώ θεατρικά του έργα ανεβάζονται σχεδόν κάθε χρόνο στις ελληνικές σκηνές. Οι νέες εκδόσεις έργων του δημοσιευμένα στον Τύπο της εποχής του, οι χιλιάδες επανεκδόσεις των τίτλων του επιβεβαιώνουν ότι ο Ξενόπουλος σήμερα εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο πολυαγαπημένους συγγραφείς. Κι αυτό γιατί παραπάνω από μισό αιώνα έκανε τέχνη στηριζόμενος στα στοιχεία εκείνα που έχουν στερεότητα εξασφαλίζοντας έτσι τη διάρκεια ανάμεσα στις ποικίλες μόδες και μεταβολές της πνευματικής ζωής.

επιστροφή