Γνωρίστε την Εταιρεία μας

Το 1964 δύο αδέλφια, ο Νίκος και ο Χρήστος Βλάσσης, ιδρύουν τον εκδοτικό οίκο Αδελφοί Βλάσση στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Λόντου 2. Ανάμεσα στις πρώτες εκδόσεις τους περιλαμβάνονται βιβλία ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και ιατρικής εκλαϊκευμένου χαρακτήρα, τα οποία σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων. Συγκεκριμένα τίτλοι όπως Ο Γιατρός της οικογένειας, Η ψυχολογία στην εποχή μας, Γνώρισε τη γυναίκα σου, Γνώρισε τον άνδρα σου, Σταματήστε την άστοχη αγωγή, Από 12-18 (για κορίτσια & για αγόρια), –όλοι συμβουλευτικού χαρακτήρα για την ελληνική οικογένεια– ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην εγχώρια εκδοτική αγορά.

Το 1973 ο εκδοτικός οίκος αγοράζει τις εκδόσεις Μπίρη με το πλούσιο εκδοτικό έργο του σε κείμενα ελλήνων κλασικών συγγραφέων όπως των Κωστή Παλαμά, Σπύρου Μελά, Διονυσίου Σολωμού, Αδαμάντιου Κοραή και Γρηγορίου Ξενόπουλου, του οποίου μάλιστα διατηρεί μέχρι σήμερα την αποκλειστικότητα της έκδοσης όλων των έργων του.

Οι εκδόσεις με γνώμονα τη διάσωση έργων της πνευματικής μας κληρονομιάς αλλά και την έκδοση ποιοτικού βιβλίου ξεκινούν τη δεκαετία του ’80 την έρευνα για τη συγκέντρωση και έκδοση του μεγαλύτερου μέρους του μυθιστορηματικού και θεατρικού έργου του Ξενόπουλου. Αφού αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια σε αυτό το εκδοτικό εγχείρημα ψάχνοντας στα αρχεία Τύπου της εποχής του Γρ. Ξενόπουλου όπου δημοσιεύονταν κείμενά του σε συνέχειες κατάφεραν με πολύ κόπο, διάρκειας τουλάχιστον 10 χρόνων, να προσφέρουν μια ανανεωμένη σειρά των Απάντων δημοσιεύοντας 50 μυθιστορήματα και 26 θεατρικά έργα άγνωστα μέχρι πρόσφατα.

Από το 1998 η δεύτερη γενιά του οίκου –ο Γιάννης και η Άννα-Μαρία– αναλαμβάνει σταδιακά τα ηνία του εκδοτικού οίκου. Ακολουθεί τις προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης του έργου του Ξενόπουλου, αλλά ταυτόχρονα στρέφεται και στην έκδοση σύγχρονων συγγραφέων και συνεργάζεται με οίκους του εξωτερικού.

Το 1998 ξεκινά η κυκλοφορία των παιδικών διηγημάτων του Ξενόπουλου από την ανεξάντλητη δεξαμενή των πάντα ζωντανών σελίδων του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων σε ιδιαίτερα καλαίσθητες εκδόσεις «ντυμένες» με την εικονογράφηση της εποχής, ενώ το 2001 επανεκδίδονται συλλεκτικά 13 τόμοι της Διαπλάσεως των Παίδων.

Την τελευταία δεκαετία ο οίκος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία στο παιδικό βιβλίο. Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία προσπαθώντας να προωθήσει τη φιλαναγνωσία.

Ευχόμαστε οι εκδοτικές επιλογές μας μέσα σε ένα τόσο πλούσιο εκδοτικό τοπίο να κατορθώνουν να συγκινούν τον Έλληνα αναγνώστη και να δικαιώνονται!

Για τις εκδόσεις,
Ιωάννης Χ. Βλάσσης
Άννα-Μαρία Ν. Βλάσση-Γαλερού